KAMRATRÄDDNING

Åsikterna kring hur ”den bästa kamraträddningen” går till är lika många som det finns självutnämnda experter.
Ju fler du behärskar – desto bättre, tycker vi. Här serverar vi en variant.

1. HÅLL I UTRUSTNINGEN

När du hamnat i vattnet gäller det att snabbt samla ihop din utrustning.

Håll paddeln med ena handen och greppa tag i kajaken så att den inte driver ifrån dig.

Vänd gärna den kapsejsade kajaken så att den ligger på rätt köl.

Räddaren paddlar sedan fram längs med den kapsejsade kajaken och tar tag i ändöglan.

2. VÄND KAJAKEN PÅ RÄTT KÖL

Om den kapsejsade inte haft sinnesnärvaro nog att vända kajaken själv: Den kapsejsade flyttar sig till att istället hålla fast i räddarens för, medan denne tömmer den kapsejsade kajaken.

För att ha händerna fria fäster räddaren sin egen paddel under däckslinorna.

Hon greppar och lyfter sedan i kajakens ändöggla med sin vänstra hand, samtidigt som hon vänder runt kajaken genom att trycka mot kölen med den högra.

3. GREPPA RUNT KAJAKEN

Räddaren håller kvar den vänstra handen i ändögglan, samtidigt som hon för den andra armen över kajaken och greppar runt kölen.

4. DRA UPP KAJAKEN PÅ DÄCK

Räddaren lyfter och vrider kajaken upp på sida, samtidigt som hon drar upp den framför sig över sittbrunnen. Genom att dra upp kajaken på sidan undviker du att kölen rispar hål på kapellet.

5. TÖM KAJAKEN PÅ VATTEN

Räddaren lägger sin vänstra arm under kajaken och vrider den samtidigt så att den är upp & ner.

Hon låter kajaken vila i sitt vänstra armveck medan vattnet rinner ut.

6. LÄGG KAJAKERNA ÅT MOTSATT HÅLL

Räddaren lägger upp den tömda kajaken längs sin egen, fast med fören åt motsatt håll.

Paddlaren i vattnet tar sig fram och ger räddaren sin paddel som läggs framför henne tvärs över båda kajakerna och kläms fast mellan armarna och kroppen.

Räddaren tar ett stadigt grepp med båda händerna om sargkanten på den tömda kajaken. OBS! Notera att inga fingrar sticks under sargkanten på utsidan av sittbrunnssargen. Fingrar under sargen medför risk för allvarliga skador.

7. HÄV DEJ UPP PÅ DÄCK

Den kapsejsade greppar i räddarens däckslinor och simmar sedan upp sina egna ben till ytan.

Därefter kan hon sträcka sig ända till sin egen sittbrunnssarg och med ett par kraftiga bensparkar häva sig upp över räddarens däck.

8. KOM TILLBAKA I KAJAKEN

Den kapsejsade ålar sig över till sin egen kajak, liggandes på mage med huvudet akterut och benen mot sin sittbrunn.

Ett i taget kan den kapsejsade trä ner sina ben i sittbrunnen och om det behövs åla en aning baklänges för att komma i position för att komma upp i sittande. 

9. BLI KLAR FÖR VIDARE FÄRD

Den kapsejsade ser till att hon sitter bra och räddaren försäkrar sej om att den kapsejsade mår bra och kan paddla vidare.

Fram tills nu har räddaren hela tiden hållit ett stadigt grepp på insidan av sittbrunnssargen. Nu flyttar hon sitt grepp till däckslinorna så att den kapsejsade kan sätta fast sitt kapell.

10. GÅ ISÄR OM MÖJLIGT

Räddaren räcker över den kapsejsades paddel och de kan glida ifrån varandra bakåt. De kan nu fortsätta paddlingen.

Om det inte är möjligt att paddla vidare är det läge för en kontaktbogsering. Det kan du också lära dej om du går kurs hos oss.

TIPS

    • För både din egen och andras säkerhet är det viktigt att du övar ofta på kamraträddning. I ett skarpt läge kommer du att vara väldigt stressad och då är det lätt att göra fel om tekniken inte sitter i ryggmärgen.
    • Öva gärna kamraträddning under säkra former, men i hög sjö och kraftig vind. Om du bara tränat på slätvatten eller i badbassäng har du ingen garanti för att du klarar det i svårare förhållanden.
    • Om du inte kan manövrera din kajak så att du kan positionera dej för att utföra en kamraträddning spelar det ingen roll hur väl du kan tekniken. Lär dej utnyttja vind och vågor så att du snabbt kan paddla fram till din nödställda kamrat. Gå en kurs. Du får många tips och genvägar.
    • Det finns många varianter av kamraträddning och alla har sina för- och nackdelar. Det bästa sättet att lära sig är genom att gå en kurs med certifierade instruktörer och att hitta flera typer av räddningar att stoppa i verktygslådan.

    Vår kamraträddning har publicerats i bilagan KAJAK som följer med Utemagasinet och vi tackar Lars Larsson, som fotat och skrivit, för att vi fått använda materialet.