Sitter här och försöker samla tankarna efter tre dagars akutsjukvårdskurs – Wilderness First Aid för paddlare. 

carin-under-kajak

Tre dagar fulla med Hjärt- och Lungräddning, stukade fötter, brännskador, sårskador, ryggskador, hypotermi, trilskande magar, patientundersökningar, analyser och diskussioner. Bland annat…
Lena Conlan och jag började skissa på kursen i höstas och beslöt oss för att köra två tillfällen i år. Laguppställningen den här gången var: Bengt, Manne, P-O, Martin, Lars och jag från Horisont. Sara och Peter från Escape och Ulf från Malmö Kanotklubb. Från Crossing Latitudes kom ett starkt lag i form av Lena och Howie.   

hlr

Vi drog igång med HLR och fortsatte i turbofart. Lena och Howie varvade scenarier med teori och alla satt storögda och lyssnade, frågade och söp in all kunskap som förmedlades. Rätt som det var uppstod en situation att lösa och vi fick varva att vara patienter och sjukvårdare. 

bengt-pa-bryggan

Skadorna och incidenterna var förlagda vid vattnet och med kajaker som rekvisita. Ett scenarie med axel ur led och en kapsejsning med hypotermiinslag. 

stukade-fotter

carins-fot

Stukade fossingar. En masse. Och faktiskt en ”på riktigt”. Men det var så pinsamt att jag inte vågade säga något. Så här sitter jag med en svullen fotled när jag borde tänkt ”RICE” – dvs Rest, Ice, Compression och Elevation 😉

cindy

Lena och Howie visade prov på enorma skådespelartalanger. Det inspirerade oss grymt, och aldrig har det kring Norråva skrikits, stönats och snubblats i samma enorma omfattning. När vi låg på Sandön fick vi informera båtfolket att det var en övning. 

lyfta-howie

På bilden ovan plockade vi upp en av hypotermi immobiliserad Howie ur vattnet och petade in honom i ett värmepaket. 

mitella

Lite finurligt att ett kapell går att använda som en mitella 😉

När vi summerade på Mariaplans Pizzeria efter kursen var vi alla överens om att vi fått ovärderlig kunskap för att kunna ta hand om våra gäster, vänner och kollegor på ett mycket bättre sätt än tidigare. Lika överens var vi om att vi vill lära mer. Som vanligt. 

Den 5-7 juni går kursen igen. Ta chansen. Vi lovar att det är värt det.  

 

Fotona är tagna av Bengt Allebrink och Lena Conlan.