Redan i mitten av januari bestämde vi att vi skulle sticka ut och paddla i Påsk. Thomas på Vita Brevis hyrde ut deras ljuvliga stuga i Lökasundet öster om Möja på förfrågan. Vi bjöd in flera kamrater, men några tyckte att stuga var för mesar, någon valde Thailand, ett par prioriterade familjen och stackars Martin fastnade i ett snöigt Gävle av alla ställen. Det blev alltså Bengt, Lars och jag som satte i från Värmdölandet på långfredagen efter lunch. Alla föresatser om ”hyfsat tidigt” grusades effektivt av våra glömska hjärnor och tröga kroppar.

Påskmaten

Någon mat glömde vi inte i allafall.

Vi hann inte paddla värst länge innan det var dags för en sen lunchrast. Där gick Explorerns skädda. Jag har omväxlande mutat och hotat Lars och Bengt för att mitt klant inte ska avslöjas med några pikanta detaljer. Det räcker att konstatera att den inte finns längre och att jag under hela påskhelgen fick fintrimma mina ”hanging draws”, vara tacksam för att det finns lite vikt att lägga på ena kanten och packa genomtänkt…

Kallt

Nordvästliga vindar i ansiktet när vi stävade mot Möjaskärgården. En seg Möja Söderfjärd och sedan slank vi in i lä norr om Storö medan solen hotade att gå ned lite för tidigt. Det blev mörkare och under sista puffen mot Löka ö låg sjön på och gungade oss i stämning. Snett bakifrån höjde sej en mandaringul fullmåne och jag hojtade till Bengt och Lars som låg bakom: ”Grabbar! Kolla in månen!” Inte nu, hojtade Bengt tillbaka. Sen…Och i lä av Löka ö låg vi och tittade en liten stund på en av de vackraste månar jag någonsin skådat.
Inne i stugan

Väl framme och inne i stugan var det bara att sätta fyr i den öppna spisen, hitta gasoltuberna, tända massor av ljus, tina rödvinet och värma på lammgrytan.

Is

Under två dagar vimsade vi runt i Möjaarkipelagen. Lars och Bengt gjorde en fotoexkursion under lördagen, medan jag slöade med en bok.
Stugan på Löka ö

Snösmältning och takdropp

Vi kände av våren och solen värmde trots minusgrader i luften.

Mys i fönstersmygen

Fönstersmygen och gungstolen erbjöd rätt förutsättningar för att avnjuta påskdeckaren.

Is utanför stugan

Måndag. Under natten var det -10 grader. Isen lade sej i Lökasundet. Det var bara att plocka fram isyxorna och isdubbarna. Som tur var kom varmfronten söderifrån med lite vind och inte så lite snö.

När kommer bussen?

Lars och Bengt väntar på bussen. Den kom aldrig. Vi önskade att vi packat ner skidglasögonen på tillbakavägen när snön stack oss i ögonen på de öppnaste ställena.

Snön sticker i ögonen
Foto: Bengt Allebrink
SSSRS i Möjaström
Foto: Bengt Allebrink
p3243990.jpg
Foto: Bengt Allebrink
Bengt

Tillbaka
Foto: Bengt Allebrink
Tillbaka till Värmdölandet kom vi med snögubbeliknande former. Tja, vad ska man säga? En till härlig påskledighet i kajaken.

För två år sedan irrade vi runt i Nämdöskärgården. Så här såg det ut då.