Den rekordtidiga vintern gjorde att årets julbordspaddling låg i farozonen. En tids kyla och snöfall gjorde hastigt att antalet paddelbara vatten minskade och sjösättningsplatserna decimerades kraftigt. Till det kom det faktum att det är rätt få ställen med julbord som man kan paddla till även om isen inte ligger. Men skam den som ger sig.

Sjösättning i Stavsnäs

Lagom till lördagsmorgonen hade helgens lekledare P-O och Bengt scoutat fram att Stavsnäs var isfritt och sjösättning möjlig. Tanken vara att paddla runt Hölö via det smala sundet väster om ön. Efter bara 10 minuters paddling insåg Bengt att det var lite väl trögpaddlat, för att inte säga omöjligt att ta sig fram den vägen.

Kort överläggning och ny plan lades fram. Vi går på utsidan av Hölö söderut mot en lämplig lunchplats. Sagt och gjort gruppen på tolv personer stävar ut och rundar Hölö i långsam dyning och full snöstorm! Sikten var bitvis riktigt dålig. För att ha en bra referens kröp vi längs bergväggen, det kändes tydligt nog .

Lotta på Horisont Kajak

Gruppen beundrade istappar på bergväggarna och funderade på hur man kunde bygga hus som klättrar i berg. Bryggkonstruktioner av olika slag diskuterade också på väg till lunchplatsen på Nötholmen söder om Hölö.

Landningen var lite spännande med all is på stenarna men klarades galant av utan missöden. Lagom till lunchen sprack himlen upp och solen sken. Vi fick en fantastisk lunchpaus med blå himmel, sol och sjörök över havet. Det var en magisk upplevelse och kontrasten mot snöstormen på ditvägen kunde inte vara större. Starka korvar, påsmat, lussebullar och fisksoppa blandades på de snötäckta stenarna och alla verkade må prima.

Lunch

Vinterskärgården visade upp sig från sin bästa sida och vi var överens om att det var en upplevelse som fler borde få vara med om.

Hempaddlingen gick i medvind med sol i ryggen. Bitvis fick vi lite dyning som med väldigt god vilja kunde uppfattas som slö-surf. Det pratades, fotograferades och skrattades om vartannat. På slutet var det några som testade på att rolla i vintervattnet. Det verkade friskt men alla såg glada ut efteråt så det var nog inte så farligt ändå.

Efter paddlingen begav sig alla till Fågelbrohus för att äta julbord och umgås under gemytliga former.

Fler bilder hittar du i galleriet:

[nggallery id=5]