Nä, jag tänker inte ens låtsas att det här är en opartisk recension av Eliza. Däremot har jag gjort mitt bästa för att den ska vara saklig och väl genomtänkt.
Eliza i rotationsgjuten polyeten (PE) är en av de modeller som Necky sålt flest av på den svenska marknaden. Från och med i år kommer den i kompositmaterial (glasfiber) och under vår semester, tre veckor i Thailand, hade jag nöjet att få att paddla henne.


pc070427


Tekniska data:
Material: Epoxilaminerad glasfiber med förstärkningar av soricmatta.*
Längd: 4,70
Bredd: 53,3 cm
Vikt: 21,3 kg
Sittbrunn: 72,4×34,9 cm
Luckor: VCP 40,6×34,9 cm
Tillsammans med min man, Lars, färdades vi längs Thailands västra kust och vindförhållandena varierade mellan total stiltje och c:a 12 m/s några veckor i december 2009.  Här följer en berättelse om hur jag upplevde Eliza under vår resa.
Det första som överraskade mej* var packvolymen. Eftersom man skippat fikaluckan svalde hon förvånansvärt mycket grejer. Till och med snorkelutrustningen som inte är ordinarie utrustning i vanliga fall slank ner. Min bedömning är att hon kommer att funka på helgturer om man vill bära all sin utrustning själv utan att dela kök eller tält med en kompis och man packar omsorgsfullt och ändamålsenligt.
Eliza ingav förtroende från första stund. Här kommer jag att trivas, tänkte jag omedelbart och började paddla. Ända tills Lars ropade: ”Vänta på mej!”. Med den genomtänkta skrovformen har Necky lyckats designa en precis så lättdriven kajak som var avsikten. Utan att märka det lade jag kilometrarna bakom oss utan någon större ansträngning. Vanligt är att man lite slarvigt blandar ihop ”snabb” och ”lättdriven” när man diskuterar kajakers prestanda. Det här är ingen snabb kajak. Hon kommer aldrig vara sin ägares racerverktyg. Hon är lättdriven och kommer att hjälpa sin ägare paddla i normalt turtempo, under 3-4 knop.
När det gäller manöverbarhet konstaterade jag att en viktförskjutning här och där resulterade i små, men tillräckliga kursförändringar. Lutning framåt eller bakåt i surf gjorde omedelbar skillnad. För att testa hur manövrerbar hon kunde vara i bästa fall lekte jag runt med lite förliga styrtag och med lite ansträngning snurrade hon 180 grader. Tjusigt.
Manövrerbarhet har ju en baksida vet ju alla med några timmar i sittbrunnen, och visst visade sej baksidan hos Eliza också 🙂 Som man lätt kan konstatera när man tittar på skrovet var hon ganska lovgirig. Skäddan kompenserade gott tendenserna att lova upp i sidvind.
Vissa dagar och sträckor var riktigt varma att paddla och badpauser för att kyla av systemet var definitivt nödvändiga. Den inneboende stabiliteten möjliggjorde med god marginal olika sorters klättrande för att komma tillbaka i kajaken vid inte alltför busiga förhållanden. Absolut roligast hade jag i medsjö. När det blåste från ungefär 6 m/s fångade hon småvågorna och jag hade ”nedförsbacke” mest hela tiden. När sjön blev lite större och kom oregelbundet och från fler håll fanns ingen anledning att oroa sej. Med sin distinkta skrovform var det lätt att hålla koll på var stabiliteten slutade och en stöttning var på sin plats. Inga lurigheter här, inte.
Den kortare sittbrunnen passade mej som handen i handsken och jag hade god kontakt vilket underlättade kanställning och rollar. Det ska bli intressant att se hur långa ben man måste ha innan passformen sviker. För avancerade rollar skulle jag behöva padda in sittbrunnen, men det gick utmärkt att handrolla ändå.
Vid några tillfällen ställde tidvattnet till det för oss, men med Elizas välbalanserade 21 kg hade jag inga problem med att ta henne på axeln (tom) och gå c:a 200 meter för att nå stranden.
När Neckys designteamritade Eliza ville man skapa en kajak för specifikt tjejer/damer mot bakgrund att behovet av kortare, tajtare sittbrunn är större och att en mindre paddlare ställer upp med mindre muskelmassa, men självfallet vill vara med och leka tillsammans med större och starkare paddlare. Min uppfattning är att det lyckades. Eliza är en kajak som jag inte skulle tveka att sätta en nybörjare i. PE (Polyeten)-Eliza använder vi flitigt på våra introduktionskurser och i uthyrningen med gott resultat. Jag har haft grymt kul i grov sjö och surf med samma PE-version här hemma i Sverige. Det talar för att glasfiberversionen kommer att tas väl emot av såväl nybörjare som mer rutinerade paddlare. Men likväl som en fullstor kajak kan passa damer hoppas jag att grabbar kommer att upptäcka Eliza. Trots att Necky donerar 1% av omsättningen till bröstcancerforskning och erbjuder Eliza även i rosa utförande 😉

I vår kommer hon till Sverige. Vi ser med förväntan fram emot hemmamarknadens reaktioner. Välkommen att prova!

Eliza utanför Koh Lanta

*Den vanligaste materialkompositionen när man bygger glasfiberkajaker är att man lägger glasfibermatta/duk/väv och binder ihop det med polyester eller vinylester. I Neckys glasfiberkajaker har man bytt ut vinylester-/polyesterplasten mot epoxi. Epoxi ger en betydligt hårdare och slagtåligare kajak, men materialet är också dyrare att använda. Necky har även valt att lägga in förstärkningar på välkänt svaga ställen i kajaken i form av en hålig matta (soric), där man fyller hålen med epoxi, vilket skapar en ännu starkare kajak.
Även gelcoatlagret i kajaken är epoxibaserad till skillnad från de flesta andra fabrikat som fortfarande använder mjukare plaster.
**Jag som fått nöjet att paddla henne under tre veckor är en lagom rund och kort (160 cm och …ok då…70 kg) medelålders dam som vid det här laget har paddlat mig igenom ganska många modeller och konstaterat att det är lika roligt att instruera en nybörjare som att examinera en instruktörskandidat som att busa runt i ett tidvattenrejs i Skottland eller Wales med lite adrenalinpåslag. En lite mer formell CV: Driver Horisont Kajak på Värmdö. Examinatör inom Nordisk instruktörslicens för havspaddling. BCU 4*.