Det var några veckor sedan vi träffades på i Gustavsberg med Horisontkajakgänget för  att få se, känna, klämma och prova de nya kajakerna från Necky. Det är ingen överdrift att säga att jag var peppad…. Överpeppad!!! Prylar gillar jag och kajakprylar tycker jag väldigt mycket om så… räkna ut resten själv.

Carin har redan skrivit lite och jag tänkte lägga till några rader:
Chatham 16 i kompositmaterial: Den är sååå snygg. Mannes min var obetalbar när vi kom in på Apelvägen lördag morgon. På golvet i vardagsrummet låg den och glänste: Chatham 16 komposit kolfiber. Oj oj oj. Vill ha! Aaaaaahhhh! Varför har man inte råd med att köpa alla fina kajaker som man vill? Suck… Vi gick båda runt och inspekterade, spekulerade, kände, tittade lite närmare, kände igen, diskuterade osv. Sedan var vi överens: den var helt grymt snygg och riktigt välbyggd. Chatham 16 komposit… say no more.

Necky Chatham 16

Necky Chatham 16 Foto: Manne Sjögren

Jag blev också imponerad av finishen. Den är som en glänsande ny skoter som tindrar ikapp med snöflingorna (schwoo, jag är från Norrland). Eller som en snabb racingmotorcykel att spegla sig i. Och mycket riktigt. Det såna saker fabriken i Thailand producerar förutom kajaker och surfbrädor. Finishen är inte någon slump med andra ord.

När jag sedan gjorde lite mera research på nätet om Necky så visar det sig att vi som var på Apelvägen inte är först med att bli imponerade. Forbes skrev en artikel om saker en äventyrlig man måste ha: Extreme beach toys…och där var Chatham 17 komposit med som ”high performing kayak”. Säga vad man vill om amerikaner och Extreme bla bla bla… men lite roligt är det ju.

Sedan läste jag lite till och hittade några tidningar som i sina årsbästa listor prisat chatham 16: National geographic för best adventure 2008 och Mens journal. För båda nyheterna (nåja, november 2007) fanns en pressrelease från Johnson Outdoors.

OK. Hur var den att paddla då?

– lättsvängd, livlig, lättrollad, tight brunn och spännande.

Lättsvängd för att den är kort med rocker och slag. Livlig för att den, jämfört med andra kajaker jag är van vid (exempelvis Skim Dex, Rockpool Alaw Bach, NDK Explorer) inte hade lika tydlig slutstabilitet, dvs den punkt där kajaken tippar över.   Lättrollad för att, den sitter tight, är låg bakom brunnen och ja… den lätt att rolla. Tight brunn = bra kontakt med kajaken. Spännande får väl sammanfatta ovanstående. Nu är detta mina högst egna erfarenheter med mina 185 cm längd och närmare 90 kg tyngd.

Så det bästa rådet är som vanligt: provpaddla själv och bilda din egen uppfattning.

Länkar:
http://www.forbes.com/travel/2008/06/19/travel-water-gear-forbeslife-cx_rr_0619toys.html
http://www.forbes.com/2008/06/19/travel-water-gear-forbeslife-cx_rr_0619toys_slide_7.html
http://www.nationalgeographic.com/adventure/best-of-adventure-2008/gear/water.html
http://www.neckykayaks.com/pdfs/press_releases/Necky_Chatham_PressRelease.pdf

Om Martin som är ny bloggare på Horisontkajak.se/blog:
Paddlar och instruerar, jobbar med data och gillar att surfa efter nya prylar (oftast kajak och friluftrelaterade).