Dom hade många kandidater och lite trångt med examinatorer i Finska NIL till sin hjälpinstruktörsexamination i helgen. Tommy och jag åkte över. Vi angjorde Åbo okristligt tidigt på fredagsmorgonen och blev välkomnade av Eva-Lotta.

Eva-Lotta Backman-Winquist

Eva-Lotta koordinerade medan vi fick en finväderspaddling som uppvärmning hemma hos Niclas i Nagu. Eva-Lotta och Niclas intervjuades av en lokal tidning som var nyfikna på NIL och vi fick avnjuta en ljuvlig hemlagad Borsjtj som Nicke slängt ihop.

Niclas Perander

Niclas och jag skulle jobba som parhästar under examinationen tillsammans med fyra kandidater. En utmaning att jobba med någon man aldrig träffat förut, men få gånger har jag varit med om en så enkel kommunikation som den här helgen. Ibland räckte det med en blick, ibland brast vi ut i ett gemensamt gapskratt åt en kul situation men för det mesta krävdes bara någon mening för att vi skulle ge kandidaterna nya uppgifter eller bedöma en prestation, presentation, demonstration eller övning.

kajaker på Eivor

I Pärnäs lastades alla kajaker på en färja och examinationen drog igång med teoretiska övningar. Efter ett par timmar anlände vi till Aspö, inte långt från Finska Utö och en god bit på väg till Åland. Jag hade fått låna en Pilgrim av Jukka från SeaKayakingFinland och satt hela helgen och myste i den.

Aspö

Det blev pannlampor på för att sätta tält och sedan försöka sova så mycket det gick eftersom alla skulle vara paddelklara kl 08.00 på lördagsmorgonen. Eva-Lotta var generös nog att låta mej dela hennes tält. Ingen av oss noterade de ganska rejäla stenarna precis där vi satte tältet så det blev en ganska kall och hård natt. Det börjar bli dags att låta sommarsäcken vila ett tag…

Kyrkan på Aspö

Lördagen började med en klarblå himmel och manövreringsteknik.

Räddningsövningar

Vädret övergick till lite mer bus och vi mottog tacksamt de vågor vi fick och satte igång med räddningsövningar i det 12-gradiga vattnet. Man har ju hört talas om det där med ”Finsk Sisu” och det verkar ju stämma…

aspö

Lördagskvällen ägnades åt teori, utvärderingar och bastubadande såklart 🙂 . Söndagen fortsatte med lite mer vind och pedagogiska övningar. På vägen hem med m/s Eivor fick vi nöjt godkänna tre av våra fyra kandidater.

Tommy och jag äntrade ”Silja Europa” i Åbo och seglade in i Värtahamnen tidigt i morse. En till erfarenhet och ett gäng paddelbekantskaper rikare.
Jag hoppas att få komma tillbaka.