Min vän Erik som var en av deltagarna på kursen Clapotis i helgen frågade helt plötsligt mig en massa frågor om min kajakpaddlingshistoria. Fast att Lars hade sagt till deltagarna John, Niclas och Erik att intervjua varandra. Förstod inte riktigt varför han frågade mig…

”Helena, när började du paddla? Var det förra sommaren?”
”Öhh..Nej, det var sommaren 2010…på den där kursen med Stockholms universitet”
”Hur mycket har du paddlat sen dess?”
”Jaaa..det är väl den där 5 dagars kursen, en Tång, en Bris..en H2O tur..en tur till Sandön med familjen…och så var jag med Carin och Gittan när Gittan övade inför hjälpinstruktörs examinationen för några veckor sedan..sen är det inte så mycket mer än så tror jag!”

När Erik hade frågat mig färdigt började Erik och Niclas fråga John om en person som han brukade paddla med.

Jag fattade inte riktigt vad de höll på med egentligen. Jag undrade vad har detta med deras kurs och göra? Vad har detta med mig att göra?

Sen kunde ju Carin inte hålla sig och berättade för mig att ”Erik intervjuade ju dig för att du är en av de fiktiva deltagarna på kursen imorgon..hehe”. Först fattade jag inte det heller; vadå ska jag vara med? Jag är ju ledig imorgon? Men sen framgick det ju att Niclas, Erik och John skulle ”ha med sig personer” på deras kurs som de skulle ”låtsas att de var där” så att de kunde lära ut vad de just lärt sig ”till någon annan som kan mindre” dvs. JAG!

Då kände jag ju mig genast mycket mindre speciell. Jaha…ja, kul att de ska ha med mig imorgon fast att jag är ledig och kul att de tänker att jag kanske är en typisk deltagare på en kurs som de skulle kunna hålla i. (Svårt att höra ironi i ett blogginlägg?)

När jag lämnat den fuktiga intervjustämningen i butiken på Norråva och börjat cykla hem så ringer Carin och säger: ”Vet du vad jag och Lars tänkte på? Du kan ju vara med på kursen imorgon eftersom att du är ledig!”

Så ja, kära Horisont-bloggläsare. Det lär väl vara en av de första gångerna som en person som knappt förstår allt på kursen Bris får hänga med på Clapotis, ett av alla privilegium av att jobba på Horisont! Jag gissar ju dock att jag snarare kommer fylla upp rollen (höhö, fatta kajak-skämtet) som den där ”låtsas personen” som ”egentligen inte är där” snarare än en kursdeltagare på Horisonts kurs Clapotis.

Helena på Clapotis

Jag bestämde mig för att vara ödmjuk inför min kompetens och se till att agera ett perfekt övningsobjekt för Erik, John och Niclas. Eller är det nu som jag som skiljer agnarna från vettet när jag trots min lilla erfarenhet ger mig ut i något som jag uppfattar som ganska knepigt?

Vilken tur då att jag kommer vara i så gott sällskap.