Kajakkurs hos Horisont Kajak. Matcha rätt Paddelpass.
Matcha rätt kajakkurs med rätt Paddelpass hos Horisont Kajak.

Hur matchar jag rätt kurs med rätt Paddelpass?

Ska det verkligen vara nödvändigt med ett sånt där Paddelpass? Nja, det kan man ju tycka både ja och nej om. Vi tycker att det viktigaste är att du inhämtar kunskap. Det sämsta läget är ju när man är omedveten om vad man inte kan.

Det smartaste man kan göra är ju att inse hur mycket det finns att lära sej. Oavsett vilket ämne eller vilken aktivitet det handlar om. De allra flesta tycker ju att rolighetsgraden ökar med mängden inhämtad kunskap.

Är det inte ganska rimligt att man åtminstone går en nybörjarkurs i att paddla kajak? Hur det än är med kunskapstörsten så färdas du oftast tillsammans med andra personer och på samma arena som andra båtar. Du har ett ansvar för att du kan hantera ditt fordon. Du lyder faktiskt under Sjölagens (SFS 1994:1009) bestämmelser om gott sjömanskap när du framför din kajak.

Paddelpassen gör kunskapen mer mätbar. Vissa tycker att det blir roligare då. Andra struntar i det förstås. I vår egen turverksamhet, H2O, tycker vi att det är viktigt att man vet vad resten av gruppen har för kunskap. Det blir lättare att hjälpas åt då.

Gult Paddelpass hos Horisont Kajak

GULT PADDELPASS

Tång är kursen för dej som aldrig gått en kajakkurs. Det spelar ingen roll om du paddlat 5000 mil eller aldrig suttit i en kajak. Tillsammans utforskar vi svängekniker, smart framåtpaddling och blir blöta när vi lär oss kamraträddning.

LÄS MER
Grönt Paddelpass hos Horisont Kajak

GRÖNT PADDELPASS

Bris är kajakkursen för dej som redan gått kurs för att lära dej grunderna. Bris är en fortsättningskurs där vi dyker djupare i mysterierna kring manövrering, räddningsteknik. När du gått Bris och tillgodogjort dej innehållet ska du kunna examinera i Grönt Paddelpass. Kursen är två dagar och du väljer om du vill hyra kajak eller ta med en egen.

LÄS MER
Blått Paddelpass hos Horisont Kajak

BLÅTT PADDELPASS

Knop går du när du redan kan paddla kajak. Det är en kurs när vi sträcker på dina befintliga kunskaper i en miljö där vind och vågor skapar komplexitet. Du vässar dina tekniker för att de ska fungera när det brallar på. Du får öva på att bogsera en kamrat, vi kommer att rolla, som en god medpaddlare skapar vi förutsättningar för att öva på Incident Management. Knop syftar till att förbereda dej för examination i Blått Paddelpass eller en 3* sea enligt British Canoeing.

LÄS MER

Men det RÖDA Paddelpasset då?

Ja, därom tvistar de lärde. I tidernas begynnelse var det meningen att det Röda Paddelpasset och en 4* enligt British Canoeing skulle vara likvärdiga med skillnaden att en 4* innehöll examination i ledarskap. Det gör inte ett Rött Paddelpass.

Hittills har både 4* och Rött Paddelpass krävt tidvattenförhållanden för examination. Det vill Svenska Kanotförbundet ändra på när det gäller Rött Paddelpass. British Canoeing passar på att döpa om 4* till  “British Canoeing Sea Kayak Leader”. Utvecklingen – eller invecklingen fortsätter och än har vi inte sett slutet på historien.

Men vi vet att följer du med oss till Wales så kan du förbereda dej för svårare förhållanden är vad Sverige kan erbjuda.

Hur går det till att ta SVART bälte i Havskajak?

Det vet ingen än så länge. I allafall inte enligt Euro Paddle Pass. Men enligt British Canoeings standard kan du bli “British Canoeing Advanced Sea Kayak Leader”, det som tidigare var BCU 5*. Och det får du examinera till där det är som svårast. Det är bara några få ställen i världen som erbjuder tidvattenströmmar som skapar tillräckligt komplicerade förhållanden.

LEDARUTBILDNINGAR

Du blir inte Ledare för att du är en god paddlare. En god teknik är bara en nödvändig byggsten för ditt ledarskap. Du ska vara så teknisk att du kan hantera olika förhållanden och miljöer med god marginal när du leder.

Som Ledare ska du kunna planera och genomföra din tur. Du ska även kunna utvärdera och analysera den och ditt ledarskap. En lyckad tur bygger på god riskplanering, planering, kunskap om väder, personer och förhållanden och mycket mer. Du behöver vara medveten om dina egna och gruppens styrkor och svagheter.

GSRT

Vi har hjälpt Svenska Kanotförbundet att ta fram innehållet i Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik. Utbildningen är tänkt att fungera som ett första steg när ledarskapet begränsas till skyddade vatten och flera olika kanottyper. Målgruppen är lärare i Idrott och Hälsa, konfirmationsledare, lägerledare och ledare i ideella och kommersiella organisationer.

Utbildningen är 8 timmar och innefattar såväl teori kring riskanalys, planering, hantering av incidenter samt praktiska moment där räddningteknik är ett bärande moment.

GSRT är en förutsättning för att bli Grön Examinator enligt Svenska Kanotförbundet och Paddelpasset.

TURLEDARE 1

Vi har hjälpt Svenska Kanotförbundet att ta fram kursinnehållet i Turledare 1, Det är en utbildning som riktar sig till dej som vill kunna leda och guida grupper i lugnare vatten, upp till grön nivå inom Paddelpasset. Kursen omfattar Pedagogik när du lär ut, Turledning, Säkerhet och Miljökunskap. Du ska ha minst Grönt Paddelpass för att kunna tillgodogöra dej innehållet i Turledare 1. Utbildningen omfattar 20 timmar.

Turledare 1 är en förutsättning för att bli Examinator på Gul och Grön nivå.