GRÖNLAND 2011

Jag kom tillbaka 🙂

Isbergen i Uummannaq

Isbergen var lika mäktiga och respektingivande som förra året. Uummannaq lika vänligt och välkomnandet av Hotellets personal var snudd på översvallande. Trackers hade givit mej förnyat förtroende att leda turen i Uummannaq i år igen. Att få återvända kändes omtumlande och tanken slog mej att jag nog måste vara världens mest bortskämda kajakfröken som får leva min dröm.

Trackers paddling på Grönland 2011

Vi skulle snurra runt i och runt fjordarna kring Uummannaq under åtta dagar. Alla hoppades på STORA isberg, valar, glaciärer och många soliga paddeltag.

Augpilatoq

Det var underbart att få komma tillbaka till de numer välbekanta platserna. Augpilatoq välkomnade oss med gott om is på stranden, fjällräv och ett par tre miljoner mygg såklart 😉

Augpilatoq

In i Sermilik

En motvindspaddling in till glaciären Sermilik bjöd ju på medvindspaddling tillbaka. Turkosblått vatten omslöt oss och Sermilik låg kvar, majestätisk och gigantisk.

Fiske på Grönland

Några i sällskapet gillade att fiska mer än andra 😉

Fiske och paddling på Grönland

…men drömmen om storfångsten lever än.

Helleflundra i Uummannaq

Man vill ju inte vara taskig, men fiskebåten i bakgrunden hade ett finger med i spelet när det gällde hellefisken…

Musselplockning på Grönland

I lågvatten snubblade vi på en musselbank och förvaltade den väl. Tillsammans med smör, örtkryddor och försvarliga mängder vitlök….

Musslor och pasta arrabiata på Grönland

…blev den kvällens middag en kulinarisk upplevelse. Särskilt för Torbjörn, som aldrig ätit färska musslor förut.

Hård paddling i Uummannaq
Foto: Ulf Bäckvall

Vissa dagar var lite loja. Andra lite mer ansträngande. Vi gjorde vårt bästa för att anpassa tempot och etapperna till gruppens dagsform.

Partners in crime
Foto: Torbjörn Forsberg

Adam och jag hjälptes åt att laga mat. Ja, egentligen hjälptes vi åt med det mesta. Utom just det där med att rensa fisk. Det är ju liksom Adams grej. Torbjörn yrde runt med oförtruten energi och hjälpte till med precis allt. I Sofia fann vi en musselälskande, omtänksam gruppmedlem. Tack, Torbjörn och Sofia för allt ni bidrog med :-)!

Spanar efter val på Grönland
Foto: Ulf Bäckvall

Vi fick se val! Här spanar vi efter två sillvalar som valde att paradera förbi oss.

Fjordpromendad i Uummannaq

Som avbrott från paddlingen promenixade vi upp på höjden vid en av fjordarnas slut och hittade…

Glaciärspaning på Grönland

…lite mer inlandsis.

Paddla kajak på Grönland med Trackers och Horisont Kajak

Men de bästa timmarna tillbringades i kajaken. Isbergen skapar en alltid omväxlande kuliss med plötsliga rullningar och smällande, ekande ljud när de omformas.

Uummannaq i sikte
Foto: Erika Andersson

Sista dagen varnades det för fulväder och lite väl mycket vind för att vi skulle tycka att det var behagligt. Vi bestämde demokratiskt och uppsluppet att det fick bli en nattpaddling i midnattssol in till Uummannaq. Kl 6.30 på morgonen drog vi upp kajakerna, stegade de c:a 100 metrarna till hotellets restaurang och högg in på frukostbuffén.

Uummannaq

Säljakt i Ilulissat
Foto: Adam Hansen

När gästerna hade egen tid i Ilulissat stack jag och Adam till hans familjs sommarstuga för att hämta en kajak och “jaga säl”. Nåja, vi hade med oss varsitt muskedunder och jag får väl erkänna att jag träffade ett isberg eller två. Som tur var såg vi ingen säl. Med en kaffekopp i näven summerade vi turen, vårt samarbete och konstaterade att det blir tomt att inte få gnabbas, kasta snabba blickar i samförstånd och lösa problem tillsammans. Att få jobba tillsammans med Adam är en stor ynnest att vara tacksam för.

Nästan färdig kajak

– Den är snart klar, menade Adam. Jag provade och samtyckte. Såhär en vecka efter avslutad tur är den klar, det har han meddelat. Jag hade såklart velat prova på vattnet, men man kan ju inte få allt 😉

Grönländska isberg
Foto: Ulf Bäckvall

Grönland ligger kvar. Inlandsisen oxå. I allafall ett tag. Jag hoppas att jag får se den igen.