Jag fick förtroendet att komma till Åland som gästcoach inom ramen för en specialkurs för Havskajakguider i helgen.
På fredag eftermiddag stod där 12 personer med höga förväntningar och en enorm iver att få hoppa i bassängen på Ålands Sjösäkerhetscentrum. Jag improviserade så gott jag kunde när de gett mej en bild av sina förväntningar och jag tror att vi alla lärde oss en hel del. För mej var det första gången i en inomhusbassäng som kunde generera vågor – urkul!

Vågbassängen i Mariehamn

Gruppen hade varit i bassängen två gånger innan, och stämningen var mer uppsluppen än på ett femårskalas 🙂

Vågbassängen i Mariehamn

Vågbassängen i Mariehamn

Vågbassängen i Mariehamn

Ålandsvinter

Under lördagen var det dags att göra en tur tillsammans. På menyn stod lite manövreringsövningar, teori och praktik i framåtpaddling och grupphantering. Eftersom det varnades för kulingvindar tyckte jag nog att vi kunde ägna oss lite åt riskanalys också. Vinden tilltog under dagen och vi hann med lite räddningsövning och bogsering samt lite snö på tvären.

Kallvattenträning

Jag avslutade mitt uppdrag på lördag kväll och gruppen fortsatte med en kallvattendag. En kajak riggades och runt den i det 3-gradiga vattnet klirrade små isbitar.

Kallvattenträning

Man fick i uppgift att efter ett tag i drickat ta sej in i kajaken. De flesta låg i närmare 10 minuter för att uppleva kallt vatten på riktigt. Att kontrollera andning, finmotorik och sinnesnärvaro i vattnet var målet.

Kallvattenträning

 

 

Kallvattenträning

Kallvattenträning

Efter badet fick alla göra en positionsbestämning, plocka fram en nödraket och fyra av den, samt göra upp eld och ringa ett samtal. Henri, som ansvarade för övningen, mätte kroppstemperaturer och övervakade tillsammans med Sonja, som var hela kurshelgens fantastiska instruktörspartner.

Kallvattenträning

Heikki blev vinschad av en låtsashelikopter.

Det där med finsk sisu är på riktigt. Jag är full av beundran för alla kursdeltagare som uthärdade en svensk kajakfröken, en kall och blåsig paddeltur och kallvattenövningen. Dessutom såg dom ut att ha rätt kul, och de medgav att de fått Horisonts Skrattgaranti infriad under helgen 😉 Men det kanske berodde på det spontana lördagshänget på vandrarhemmets heltäckningsmatta på lördagskvällen?
Ett grymt gäng som hade fattat det där med att vara i grupp. Man såg efter varandra och det var en fröjd att få vara med på vattnet. Ett stort tack till er alla. Och ett speciellt, stort tack till Sonja, som höll ihop helgen och var en fröjd att arbeta tillsammans med.  Jag hoppas vi ses snart igen.